Özet

 

Tahkim merkezleri, Barolar ve Ticaret Odaları bünyesinde oluşturulan özel kuruluşlardır. Belirli koşullar altında hâkimin reddedilebilmesi gibi, tahkimin tarafsızlığını garanti etmenin yollarından biri de hakemin reddi veya değiştirilmesidir. Hakemin reddi veya değiştirilmesinin hakemin yeterliliğini sağlamayı amaçladığına dikkat edilmelidir; ancak ne yazık ki, zaman zaman yargılamanın uzatılması veya yargılamanın aksaması için kullanılmaktadır; Öte yandan, hakemin reddedilmesi, istismar edici olmasa bile, yargılamalar üzerinde etkisi olduğu unutulmamalıdır; hakemler için yönergeler ve davranış kuralları belirlemek amacıyla oluşturulmuştur. Tahkim merkezleri, hakemlerin yetki aleyhine iddiaların hızlanmasına yanıt olarak, tarafsızlıklarını ve bağımsızlıklarını ve uyuşmazlığın tarafları ile ortak menfaatleri olmadığını belirten tahkimin kabulü sırasında yazılı olarak imzalı beyanda bulunmalarını talep etmiştir. Böyle bir yazılı teminat, hakem reddedilme istatistiklerinin azalttığını göstermiştir.

 

Tahkimde, taraflara genellikle tahkim mahkemesinin kurulması konusunda özerklik verilir. Hakemlerin bağımsız ve tarafsız olması gerekliliği ile tarafların hakem mahkemesinin kurulması konusunda önemli ölçüde özerkliğe sahip olması beklentisi arasında belirli bir gerilim vardır. Bağımsızlığın temel bir özelliği, bir taraf ile muhtemel bir hakem arasında yakın, esaslı, yakın tarihli ve kanıtlanmış bir ilişki olmaması gerektiğidir, ancak yalnızca bir tarafla bir ilişki olması, hakemin gerekli bağımsızlığa ve tarafsızlığa sahip olmadığı anlamına herhalde gelmez.

 

Bu makale, özellikle klasik üçlü hakem mahkemesindeki bağımsızlık veya tarafsızlık iddiası temelinde, bir tarafça hakemin reddini ele almaktadır. Bu makalenin ilk bölümünde yazar, bir hakemin açıklanması ve tahkim yargılaması başlamadan önce bir hakemin atanmasına itiraz etme konusunu ele almaktadır. Makalenin ikinci kısmı, yargılama sırasında hakem tayinine itiraz etme ve karar verildikten sonra rücu ile ilgilidir.

 

Anahtar Kelimeler: hakim, tahkim, uluslararası tahkim, hakemin reddi

 

 

Giriş

Uyuşmazlık çözümüne yönelik eleştirinin önemli bir yönü, hakemlerin nitelikleri ve bağımsızlıkları ve tarafsızlıkları ile ilgilidir. Hakemlerin gayreti, bağımsızlığı ve tarafsızlığı, tahkim sürecinin bütünlüğünü ve geçerliliğini sağlamada esastır. Dahası, özellikle anlaşmazlıkların çözümünün ve ana aktörlerinin halkın incelemesinin arttığı bir zamanda, algılar önemlidir.